PLANCHA

Erkend om zijn vermogen te innoveren, zet Forge Adour reeds sinds 1978 in op de kwaliteit van de gebruikte materialen. De fabrikant voorziet zijn producten van een geëmailleerd stalen frame. Gekookt op 850°C laten deze een uitzonderlijke levensduur en weerstand zien.

Forge Adour zet niet alleen in op kwaliteit, maar draagt ook de esthetiek hoog in het vaandel. De Planchas bijgevolg niet alleen apart verkrijgbaar, maar zijn ook ingewerkt in moderne, stijlvolle bekastingen die makkellijk met elkaar kunnen gecombineerd worden en op deze manier een schitterende buitenkeuken kunnen vormen voor een aantrekkelijke prijs.

De plancha is in se een hete ijzeren, vlakke plaat waarop je kan koken. De temperaturen op deze plaat lopen al snel op tot boven de 300°C.
Vaak hebben mensen schrik dat bij het koken op een plancha je vlees snel verbrandt en dit slecht is voor de gezondheid. Dit is echter niet zo door het Leidenfrost-effect

Water (vlees is hoofdzakelijk water) gaat onder het effect van hitte verdampen. Maar wanneer je water op extreem hete objecten giet, bij temperaturen boven de 200 graden, gebeurt dat veel trager. Dat komt omdat onder het natte object, dat in aanraking komt met het gloeiende oppervlak, zich een dun laagje stoom vormt dat het bakkende vlees gaat isoleren, de warmteoverdracht gaat niet meer goed. Een druppel water danst over de hete kolenstoof, maar verdampt niet. Dit effect wordt genoemd naar Johann Gotlobb Leidenfrost, een Duits theoloog die het voor het eerst beschreef in 1756.

Hoe weet je nu of de bakplaat op temperatuur is? Kenners zeggen dat het ijzer dofgrijs, bijna wit moet zijn, maar een druppel vocht op de plaat zal je onmiddellijk vertellen of hij al heet genoeg is.

Smuk Outdoor Cooking Plancha Forge Adour
Smuk Outdoor Cooking Plancha Forge Adour